[صفحه اصلی ]   [ English ]  
بخش‌های اصلی
اهداف و ساختار::
ثبت‌نام و عضویت::
اخبار و رویدادها::
کارگاه‌ها و وبینارها::
کتابخانه و تبادل اطلاعات::
آلبوم فعالیت‌ها::
انجمن‌ها و مراکز علمی::
اعضای موسساتی (حقوقی)::
نشریه تخصصی سطح::
همایش سالیانه::
پست الکترونیک::
تماس با دبیرخانه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب انجمن سطح

برای دریافت آخرین مطالب انجمن سطح در رایانه شخصی یا پایگاه خود روی این دکمه UniRSS کلیک کنید.

برای اطلاعات بیش‌تر، راهنمای RSS برنامه را ببینید.

..
:: تعریف واژگان ::

کلیاتی بر مهندسی سطح

  • اعمال فرآیندهای پیشرفته با استفاده از منابع لیزری، پرتو­الکترونی و پلاسما بر روی سطح قطعات به­نحوی که یک خاصیت کامپوزیتی در کل قطعه حاصل گردیده به صورتی که این خاصیت کامپوزیتی به تنهایی در لایه و زیرلایه قابل دستیابی نباشد.
  • بنا به تعریف مهندسی سطح عبارت از مجموعه علوم و تکنیک­هایی است که به طراح امکان می­دهد مناسب­ترین عملیات سطحی و یا پوششی را به نحوی انتخاب کند که پدیده­های سطحی همچون اصطکاک، سایش و یا خوردگی قطعات را کنترل نماید. مهندسی سطح شامل کاربرد تکنولوژی­های گوناگون سطحی از جمله روش­های مدرن ترموشیمی پلاسمایی، پرتوهای پرانرژی لیزر و الکترون و رسوب فیزیکی و شیمیایی بخار می باشد. کاربرد اینگونه فرآیندها بسیار گسترده بوده وبه منظو ر بهبود خواص سطحی و بالا بردن کارآیی قطعات در صنایع خودروسازی، هوافضا ، راه­آهن ، نفت و پتروشیمی، تاسیسات هسته­ای و مهندسی پزشکی بکار گرفته می­شود.
  •   فرآیندهای متالورژی سطح، خواص سطح قطعات صنعتی را به منظور افزایش مقاومت سایشی و خوردگی بهبود می­بخشد که در این رابطه نه تنها عمر قطعات تا چند برابر افزایش می­یابد بلکه ساخت قطعات استراتژیک را از مواد نسبتاً ارزان میسر می­سازد. پس از انجام فرآیند­های مزبور، قطعات ضمن حفظ خواص اولیه، خواص شان در سطح با توجه به عوامل متغیر فرآیند بهبود می­یابد. روش­های سطح سختی و متداول عمدتاً در دمای نسبتاً بالا صورت گرفته که امکان اعوجاج قطعات بسیار زیاد بوده و ثانیاً در اینگونه فرآیند­ها کنترل پارامترهای مؤثر به سختی امکان پذیر است.

  پاشش حرارتی:

  • اسپری پلاسمایی یکی از روشهای اسپری حرارتی می باشد که برای ایجاد پوششهای سرامیکی و فلزی مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش ماده پوشش بصورت پودر از یک منبع گرمایی با درجه حرارت بالا (پلاسما) عبور می نماید، ذوب می شود، بطرف سطح قطعه رانده می شود و تشکیل پوششی با ساختار لایه های می دهد. پوششهای اسپری پلاسمایی در موارد مختلفی مثل ایجاد پوششهای مقاوم به سایش و فرسایش، ایجاد پوششهای مقاوم در برابر خوردگی و اکسیداسیون، اصلاح قطعات فرسوه ، بهبود هدایت حرارتی و الکتریکی و ایجاد پوششهای مقاوم حرارتی مورد استفاده قرار می گیرد. در این فرآیند پدیده انجماد سریع خواص مطلوبی در پوشش بوجود می آورد.

  نیتراسیون پلاسمایی:

  •   نیتراسیون فولادها در محیط­هایی که نیتروژن اتمی را به سطح قطعه کار می­فرستند، که از مهمترین روش­های ترموشیمی است که جهت بهبود مقاومت خستگی ، خواص سایشی و خوردگی آنها مورد استفاده قرار می گیرد. به هنگام نیتراسیون فلزات آهنی ، اتم­های نیتروژن در سطح قطعه کار جذب و به­داخل آن نفوذ نموده و با اتم­های آهن و یا عناصر آلیاژی از قبیل V, Mo, Cr,Al و Ti ترکیب می­شود.

  رسوب فیزیکی از فاز بخار (PVD):

  •   در این حالت عنصر یا عناصر رسوب مورد نظر به صورت اتمی از حالت بخار فلز رسوب داده می­شود و تقریباً تمام عناصر به­جز عناصری که نقطه ذوب بالایی دارند مانند تنگستن را می­توان رسوب داد . از مهمترین روش­های این حالت فرآیندهای پوشش یونی ، تبخیر و پراکنش می­باشند.

  رسوب شیمیایی از فاز بخار (CVD):

  •   در این حالت عنصر یا عناصر مورد نظر از ترکیبی شیمیایی که در فاز بخار قرار دارد گرفته می­شود و این ترکیب شیمیایی در محل مورد نظر در درجه حرارت مناسبی تجزیه می­شود یا به­وسیله عنصر احیا کننده­ای مانند هیدروژن احیا می­گردد.

  جوشکای سطحی:

  •   مهندسی سطح پیشرفته امکان استفاده از فرآیندهای جوشکاری را برای ایجاد مقاومت در برابر سایش و خوردگی فراهم نموده است در فرآیندهای جوشکاری سطحی که اصطلاحاً امروزه به آن کلدینگ می گویند ماده مقاوم به سایش ها و خوردگی تا عمق نسبتاً کمی در سطح با زیر لایه آمیزش یافته و می تواند شرایط بارپذیری و مقاومت سایشی مناسب­تری را ایجاد نماید. امروزه استفاده از تسمه­های نسبتاً عریض برای مقاوم­سازی بسیاری از قطعات مورد کاربرد گسترده قرار گرفته است.

 الکترولس:

  •   آبکاری بدون برق که به الکترلس شناخته می­شود در صنایع نفت و گاز و خودرو گسترش قابل توجهی یافته است الکترولس نیکل توانسته است با شاخص­های مناسب سطحی جایگزینی برای پوشش­های کروم­سختی گردد که به صورت روش­های منسوخ شده در دستور کار توسعه بهبود زیست­محیطی صنایع مختلف قرار گرفته است.

  پرتوهای پر­انرژی لیزر و EB:

  •   هدف از انجام این روش این است که یک لایه خارجی در سطح موضعی یک قطعه از طریق ذوب نمودن آلیاژ کردن سطحی شبیه ذوب سطحی می­باشد با این تفاوت که ماده دیگری نیز به سطح ذوب شده جهت آلیاژ­سازی سطح اضافه می­گردد. این روش را می­توان به دو دسته تقسیم نمود که دسته اول شامل افزودن عنصر آلیاژی به هنگام ذوب سطح می باشد و دسته دوم شامل روش­هایی است که عنصر آلیاژی پیش از عملیات ذوب سطحی بر روی سطح قطعه کار قرار می­گیرد و سپس عملیات ذوب سطحی انجام می­پذیرد.

AWT IMAGE

  
تسهیلات مطلب
سایر مطالب این بخش سایر مطالب این بخش
نسخه قابل چاپ نسخه قابل چاپ
ارسال به دوستان ارسال به دوستان


CAPTCHA
::
دفعات مشاهده: 16396 بار   |   دفعات چاپ: 2721 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 182 بار   |   0 نظر
انجمن علوم و تکنولوژی سطح ایران Iranian Society of Surface Science and Technology

تمام مطالب مندرج در این پایگاه، متعلق به انجمن علوم و تکنولوژی سطح ایران است و برداشت قسمتی یا همه مطالب، بدون اجازه کتبی از انجمن، جایز نمی‌باشد.

Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4645